BREXIT – Skal der bogføres med ikke-EU moms? Og hvad med indberetninger mm?

Som bekendt har Storbritannien besluttet sig for at forlade EU. Det sker den 31. januar 2020. Det giver en række udfordringer for de virksomheder, der fortsat skal handle med landet på den anden side af kanalen.

Heldigvis vil der, fra den 1. februar og resten af 2020, være en overgangsperiode, hvor reglerne for handel mellem EU og Storbritannien ikke bliver ændret, men…

… Hvis din virksomhed skal handle med Storbritannien fra den 1. januar 2021, og forudsat at EU og britterne ikke indgår andre aftaler inden overgangsperiodens udløb, så er det nødvendigt at følge de generelle regler for handel med lande uden for EU (tredjelande)

Det kan naturligvis få en række konsekvenser for din virksomhed, idet der er en række særlige regler for told, moms og punktafgifter, når du køber eller sælger varer og ydelser uden for EU.

Told

Hvis din virksomhed importerer eller eksporterer varer fra/til Storbritannien, og du ikke har importeret/eksporteret varer fra lande uden for EU før, skal din virksomhed registreres hos Erhvervsstyrelsen. Din virksomhed skal have et EORI-nummer, for at importere/eksportere varer til EU.

Din virksomhed skal som udgangspunkt også stille sikkerhed for den told, der skal betales for de varer, I importerer til Danmark fra et land uden for EU. Varer, der ankommer til Danmark fra et land uden for EU, skal angives elektronisk i det såkaldte Importsystem.

Ved eksport skal du være opmærksom på, at der kan være særlige bestemmelser for nogle varetyper. Disse skal angives i eksportsystemet e-Export i forbindelse med eksport.

 

Moms

Når du handler med udlandet, afhænger momsreglerne blandt andet af, om du handler med varer eller ydelser, med virksomheder eller private.

Momsrefusion

Reglerne for momsrefusion ændrer sig, når Storbritannien er trådt ud af EU.

I overgangsperioden fra 1. februar 2020 til 31. december 2020, vil reglerne for handel mellem EU og Storbritannien, som nævnt tidligere, ikke blive ændret. Derfor kan du som udgangspunkt søge om momsrefusion fra Storbritannien for køb i 2019 via Tast Selv Erhverv frem til fristen 30. september 2020, som du plejer.

SKAT anbefaler dog, at du ansøger om momsrefusion inden d. 31. januar 2020, hvis det er muligt, da der kan opstå usikkerhed omkring ansvar og forpligtelser i forbindelse med overgangsperioden.

Når overgangsperioden udløber, anbefaler SKAT, at du venter med at søge om momsrefusion fra Storbritannien, til Storbritannien oplyser, hvilken proces man skal bruge.

Punktafgifter

Hvis din virksomhed er godkendt til at kunne handle med punktafgiftspligtige varer, skal du bruge EU-forsendelsessystemet EMCS som normalt frem til ophør af overgangsperioden.

Når Storbritannien har forladt EU, kan du ikke længere bruge EMCS til at oprette nye forsendelser til Storbritannien. Der skal du i stedet følge toldreglerne ved forsendelser af punktafgiftspligtige varer mellem Danmark og lande uden for EU.

Book et møde

Sådan starter vores nye samarbejde

  1. Du sender en email til info@danskrevision.dk, ringer til 59434800 eller udfylder kontaktformularen til højre
  2. Vi kontakter dig hurtigst muligt, gerne inden for 24 timer, for en mødeaftale
  3. Vi sætter kaffen over til en times gratis gennemgang af din virksomheds forhold – og en snak om perspektiverne i et samarbejde
  4. Vi udfærdiger et tilbud ud fra de oplysninger, vi har noteret
  5. Du modtager tilbudet og svarer
  6. Først hér starter vores samarbejde for alvor. Vi glæder os!